Kies dekbedden en een dekbedovertrek van de juiste dikte

Iedereen heeft voldoende slaap nodig. Af en toe een wat korter nachtje en bijslapen in het weekend is geen enkel probleem, maar wanneer je regelmatig ligt te woelen en de slaap niet kunt vatten, dan zal dit snel leiden tot vermoeidheid waar niet alleen de dagelijkse activiteiten onder lijden, maar het zal ook allerlei vervelende lichamelijke kwaaltjes tot gevolg hebben. Om dit te voorkomen kun je extra vroeg naar bed gaan, maar wanneer je bed niet comfortabel is of wanneer je het ’s nachts te warm of juist te koud hebt, zal dit je nachtrust niet bevorderen.

Is je bed in orde en slaap je op een matras en bedbodem die goed passen bij jouw persoonlijke wensen, dan is het mogelijk dat je onder verkeerd of verouderd beddengoed slaapt. Misschien ging je er wel vanuit dat beddengoed niet zo belangrijk is, maar het heeft wel degelijk invloed op je slaap. Zorg ervoor dat wanneer je het snel warm het, de temperatuur in de kamer niet te hoog is en je niet te warme nachtkleding draagt. Ook het dekbed moet luchtig en zeker niet te dik zijn.
Ben je juist een echte koukleum, slaap nooit met de verwarming aan. Dit is niet gezond. Zorg ervoor dat je warme nachtkleding draagt en slaap onder een dik dekbed, eventueel met een extra deken of sprei erover. Ook kan een elektrische deken een aangename temperatuur creëren. Zorg er wel voor dat je de elektrische deken ongeveer een halfuur voordat je naar bed gaat aanzet en daarna weer uit en uit het bed verwijderd. Slapen met een elektrische deken aan is gevaarlijk. Het beste is eigenlijk te kiezen voor een vierseizoenendekbed. Deze twee losse dekbedden (een dunne en een dikke) zijn ideaal, want je kunt onder de dunne variant slapen in de lente en zomer en onder de dikke wanneer het kouder wordt. In de winter maak je beide dekbedden aan elkaar vast en slaap je onder een extra dik dekbed.

Zorg ook voor een dekbedovertrek van het juiste materiaal. Flanel bestaat deels uit wol en is hierdoor extra warm. Het ideale overtrek voor de wintermaanden dus. Transpireer je snel, dan is juist een dekbedovertrek van katoen de beste optie. Katoen ventileert. Ook satijn is geschikt omdat deze stof lekker koel aanvoelt. Maar ook het oog wil wat. Kies een overtrek in vrolijke kleuren, een hippe print of juist uni of neutrale tint en maak van je bed een trendy eyecather.