Dekbedden waardevolle toevoeging aan bed of boxspring. Het DIS-systeem helpt bij uw keuze

Het belang van een comfortabel matras wordt door velen onderschat. Niet zonder reden natuurlijk, een matras blijft immers misschien wel het meest belangrijke onderdeel van uw bed. Wat echter minder bekend is, is dat ook dekbedden een niet te onderschatten belang op een goede nachtrust hebben. Omdat ze in vele varianten beschikbaar zijn, zijn er inmiddels voor ieder persoon in ieder jaargetijde uitstekende oplossingen om het slaapcomfort te bezegelen. De belangrijkste eigenschappen worden genoteerd in het Dekbed Informatie Systeem (DIS), om het gemak een keuze te kunnen maken te vergroten.

Een dekbed gaat gemiddeld een tiental jaren mee. Het DIS-systeem helpt u bij het uitzoeken van een geschikt exemplaar. Op het DIS-label staan een tiental componenten vermeld, zodat u zekerheid heeft over wat u in huis haalt. De volgende onderdelen worden behandeld:

  1. Vulling

Dons: Het gehalte van ten minste 15% moet vermeld staan. Wordt vaak gemengd met veren. Synthetische vezels: Hol of gesloten vezels? Hol isoleert beter.

Wol: Over het algemeen lamswol. Wordt in zomerdekbedden gemengd met wildzijde.

  1. Model

Hoe wordt de tijk aan elkaar bevestigd om de vulling te fixeren?

  1. Afmeting

Aangeraden wordt om een dekbed te hebben dat minstens 15 centimeter langer is dan dat u bent.

  1. Tijk

Moet dicht genoeg zijn om vulling binnen te houden en goed genoeg ademen om vocht weg te voeren.

  1. Vulgewicht

Staat vermeld als totaalgewicht of gewicht per M2. Vulgewichten hoeven niets te zeggen over isolatiewaarde.

  1. Warmteklasse

Ingedeeld in vier klassen. Klasse 1 biedt bescherming tegen zelfs de koudste winternachten. Klasse 4 is geschikt voor de warme zomernachten.

  1. Gewichtsklasse

Ook ingedeeld in vier klassen, van superlicht (klasse 1) tot zwaar (klasse 4).

  1. Wasvoorschrift

Met de bekende was symbolen.

  1. Gebruiksvoorschriften

Bijvoorbeeld opschudden en lichten.

  1. Garantie

Wanneer het DIS-label toegevoegd is, geeft dat garantie op fabricagefouten. Termijn en bepalingen kunnen verschillen en moeten altijd genoteerd zijn. Zoals u ziet kunt u aan de hand van het DIS-systeem snel een keuze maken uit de vele verschillende dekbedden. De keuze voor wat u nu op uw bed of boxspring wenst te hebben, is slechts nog een fluitje van een cent. Bezoek uw beddenspeciaalzaak om meer informatie in te winnen over de verschillende dekens passend bij uw bed of boxspring.