Niet alleen de boxspring, ook de juiste dekbedden bepalen comfort

Heerlijk wanneer het weer zomer is. Toch heeft de warmte ook enkele nadelen. Zo kan de warmte ervoor zorgen dat je ’s nachts moeilijk in slaap komt. Iedereen kent de nachten waarin je het dekbed van je aftrapt om deze later weer over je heen te trekken en deze handelingen de hele nacht door blijft herhalen. Zeer vervelend en onnodig.

Ook al lig je nog op zo’n heerlijke boxspring en matras, ook het beddengoed moet tip top in orde zijn. De meeste mensen denken echter dat alleen de boxspring en matras het comfort bepalen. Voor een groot gedeelte is dit waar, maar ook het beddengoed is een belangrijk onderdeel. Denk maar eens aan het slapen in een hotel met een heel andere hoofdkussens dan dat je thuis gewend bent. Te hard of te zacht, wanneer je hoofd en nek niet de juiste ondersteuning krijgen, kan dit vervelende lichamelijke klachten en rusteloze nachten veroorzaken.

Hetzelfde geldt voor de dekbedden. Wanneer je onder een dik dekbed moet slapen terwijl het buiten warm is, of juist andersom, onder een te dun dekbed in de winter, kom je moeilijk in slaap. Van belang is dan ook te kijken of jouw dekbed wel geschikt is en past bij jouw persoonlijke wensen. De één heeft het nu eenmaal sneller warm of koud dan de ander.

Gelukkig is er het DIS, het dekbed informatie systeem. Op alle dekbedden vind je een DIS-label met 10 eigenschappen die je helpen bij het kiezen van het juiste dekbed. Zo vind je op dit label informatie over de vulling, het model, de afmeting, tijk, vulgewicht, gewicht, warmteklasse, wasvoorschrift, gebruiksvoorschrift en de garantie. Dit maakt het kiezen een stuk eenvoudiger.

Met name de warmteklasse is belangrijk. De behoefte verschilt immers per persoon. De warmteklasse is afhankelijk van de dikte van het dekbed en onder te verdelen in 4 klassen:

Klasse 1: v.a. 8,8 cm. Geschikt voor de winter, inkoude ruimtes of als je erg gevoelig bent voor kou.
Klasse 2: 6,2 – 8,2 cm. Gemiddelde isolatie. De meest gebruikte warmteklasse.
Klasse 3: 4,0 – 5,7 cm. Geschikt voor warmeredagen, in warme ruimtes of als je het snel warm hebt.
Klasse 4: 2,0 – 3,4 cm. Een zomerdekbed. Biedt optimaal comfort tijdens warme nachten.

Wanneer je regelmatig last hebt van te warme of te koude nachten, bekijk dan het DIS-label van je dekbed. De kans is groot dat de warmteklasse niet aan de eisen voldoet.