Dekbedden met bijpassend dekbedovertrek van juiste materiaal

Voor een goede nachtrust zijn een bed, bedbodem en matras passend bij jouw persoonlijke wensen en lichaamsbouw onmisbaar. Maar ook het beddengoed heeft een grote invloed op onze slaap. Gebrek aan het juiste beddengoed zal nadelige gevolgen hebben op de nachtrust, spieren en gewrichten waardoor vervelende lichamelijke klachten ontstaan. Hoog tijd dus om hier eens bij stil te staan.

Hoofdkussen

Welk hoofdkussen jij prettig vindt slapen is geheel persoonlijk. Of dat nu een stevig kussen is of juist een ultrazachte uitvoering, iedereen heeft zo weer zijn of haar voorkeur. Belangrijk is dat je hoofd en nek de gehele nacht goed ondersteunt worden. Er zijn dan ook speciale neksteunkussens verkrijgbaar die extra ondersteuning bieden voor mensen met nekklachten of om deze preventief te voorkomen.

Dekbedden

Dekbedden zijn verkrijgbaar in diverse warmteklassen. Dat is maar goed ook, want ook op dit gebied heeft iedereen weer andere behoeften. Wanneer je het snel warm hebt bijvoorbeeld, heb je andere warmteklasse nodig dan wanneer je een echte koukleum bent. Ook per seizoen kan deze behoefte verschillen. Belangrijk is dan ook hier rekening mee te houden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een vierseizoenendekbed. Deze bestaat uit twee losse delen. Een dikke en een dunne variant. In de winter kun je deze aan elkaar vastmaken om zo onder een extra warm dekbed te kunnen slapen. In de zomer kun je dan onder de dunne variant slapen om zo transpiratie te voorkomen.

Dekbedovertrek

Een onderdeel dat nogal eens onderschat wordt is het dekbedovertrek. Het lijkt vaak slechts een decoratieve functie te hebben, maar het materiaal kan wel degelijk invloed hebben op onze nachtrust. Hoewel de meeste mensen de voorkeur geven aan katoenen overtrekken, kun je ook kiezen voor flanel of satijn. Flanel heeft als voordeel dat het deels uit wol bestaat. Hierdoor zijn deze overtrekken vooral in de winter een aanrader. Flanel neemt snel je lichaamstemperatuur aan en houdt je de hele nacht heerlijk warm. Satijn daarentegen is een stuk luchtiger. Het is een glad en zacht materiaal dat een prachtige glans heeft. Het neemt snel vocht op en is zeer geschikt voor de zomermaanden.