Goede dekbedden voor uw boxspring vinden

Slaap behoort tot de belangrijkste momenten van de dag. Niet voor niets brengt u gemiddeld zo’n derde van uw leven in slaap door! Een goed bed is onontbeerlijk om te kunnen genieten van een gezonde nachtrust. Het juiste matras zorgt voor een goede ondersteuning en drukverdeling en vormt daarmee letterlijk en figuurlijk de basis van een goede nacht aan rust en gezondheid. Maar ook de rol van dekbedden mag niet onderschat worden. Houdt daar zeker rekening mee wanneer u bijvoorbeeld een nieuwe boxspring aan wil schaffen.

De rol van het dekbed

Een deken is eerst en vooral natuurlijk een manier om warm te blijven tijdens uw slaap zonder dat u daarvoor gekleed hoeft te zijn. Een goed dekbed heeft warmte-isolerende en ventilerende eigenschappen. Ook hygiëne speelt een belangrijke rol. Er zijn verschillende grondstoffen voor dekenvulling, met ieder hun eigen unieke en positieve eigenschappen

Dons

Dons wordt verkregen via in rui zijnde vogels. Verschillende soorten eenden en ganzen worden daarvoor gebruikt. Volgens veel slaapexperts is dons de beste vulling voor een dekbed. Een deken mag een donsdeken heten als ten minste 65 % van de vulling van dons is. Vaak wordt dit nog aangevuld met veren, daar dons zelf vrij prijzig is.

Wol

Wol heeft zeer goede isolerende eigenschappen. Dekbedden van wol zijn over het algemeen een stuk zwaarder dan dekens van dons. Voor veel mensen is dit een groot voordeel daar zij dat een stuk meer comfortabel vinden.

Synthetische vezels

Synthetische dekens zijn vaak de goedkoopste oplossing, omdat de grondstof gemakkelijk te produceren en dus verkrijgbaar is. Tevens hebben ze als grote voordeel dat ze van alle dekenvullingen het best zijn wanneer u snel last hebt van allergieën.

Klassen

In Nederland zijn verschillende klassen mogelijk voor dekens, die het warmte-isolerende effect aanduiden. In de winter zal u bijvoorbeeld liever een onder een warmere uitvoering slapen, dan in de zomer. Het Dekbed Informatie Systeem ( DIS ) loopt van klasse 1 tot en met 4, waarbij 1 de warmste dekens betreffen en 4 de koelste (zomerdekbedden)

Waar te vinden?

Mocht u een nieuwe boxspring aanschaffen, dan kunt u bij uw specialist direct ook terecht voor dekens. Uw adviseur voorziet u graag van meer informatie om tot een goede keuze te kunnen komen.