Goede dekbedden voor je bed kopen. Waar op letten

Slaap is belangrijk voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Gemiddeld genomen brengt een mens dan ook een derde van zijn leven in bed door. Het is daarom van belang een goed matras en kussen te hebben. Maar bij een bed kopen is de keuze voor een goede deken evenwel belangrijk.

Welke soorten dekbedden zijn er?

In principe zijn er een drietal types dekens. Ze kunnen van wol, dons of synthetische materialen gefabriceerd worden. Ieder type heeft zo zijn eigen voor en nadelen, maar wat ze gelijk hebben is dat ze alle drie in ‘enkele’ vorm of als vierseizoenendekbed beschikbaar zijn. Een vierseizoenendeken bestaat eigenlijk uit twee delen. Een dunne voor de zomerperiode, en een wat dikkere voor het voor- en najaar. Voor de koudste winternachten kunnen de dekens gekoppeld worden.

Voordelen van wol:

Dekens gemaakt van wol hebben een zeer lange levensduur, tot soms wel tientallen jaren. Wol heeft een hoog isolerend en vocht opnemend vermogen, waardoor wollen dekens heerlijk warm aanvoelen. Wollen dekens zijn vaak ook relatief zwaar, wat voor veel mensen prettig slaapt.

Nadelen van wol:

Wol kan niet gewassen worden en is niet hypoallergeen. Daarom kan men in uitzonderlijke gevallen last krijgen van een allergische reactie. Wollen dekens dienen ook vaak gelucht en opgeklopt te worden waardoor het een vrij arbeidsintensieve deken is.

Voordelen van dons:

Dons heeft vele voordelen. Door de structuur van het dons vallen de dekens zeer comfortabel en houden ze warmte bijzonder goed vast. Ook gaat dons relatief lang mee, tot soms wel tien jaar lang.

Nadelen van dons:

Sommige mensen kunnen net als bij wol last krijgen van een allergische reactie. En ook een donzen deken vergt meer tijd om te onderhouden omdat het vaak opgeklopt en gelucht moet worden.

Voordelen van synthetische dekbedden:

Deze dekens zijn erg gemakkelijk in onderhoud omdat ze zelf gewassen kunnen worden. Omdat er geen natuurlijke materialen worden gebruikt zijn ze anti-allergisch en vrij goedkoop in aanschaf.

Nadelen van synthetische materialen:

Synthetische materialen hebben een lagere vocht opnemende werking. Na intensief gebruik dient er van deze variant binnen 5 jaar een nieuwe aangeschaft te worden.

Zoals u ziet heeft ieder type deken zijn eigen kenmerken. Gaat u een bed kopen en u wilt er ook een nieuw deken bij? Houd dan goed rekening met welk type past bij uw persoonlijke wensen en voorkeuren!

Lees Meer: - https://www.luxebedden.nl/alle-beddengoed/?type=dekbedovertrekken