Het belang van dekbedden en het dekbedovertrek

De zomer komt eraan, de temperatuur stijgt. Heerlijk natuurlijk om op de dag van het mooie weer te kunnen genieten, maar hoe zit dat met die zwoele zomernachten? Wanneer het op slapen aankomt, ervaren een hoop mensen dat het dekbed waaronder ze slapen veel te warm is. Het gevolg is dat men tijdens het slapen het dekbed opzij trapt om er later, na een tijd stil gelegen te hebben, weer onder te kruipen. De nachten kunnen dan wel warm zijn, wanneer je slaapt en je lichaam rust, lig je stil. Hierdoor kan je lichaam afkoelen wat het koude gevoel veroorzaakt. Door het warm-koud gevoel kan een dergelijke onrustige nacht voor een tekort aan slaap zorgen.

Om voorgoed met dit probleem af te rekenen, zijn er de vierseizoenen dekbedden. De meeste mensen hebben er vast weleens van gehoord. Voor wie er niet bekend mee is, een vierseizoenendekbed bestaat eigenlijk uit twee losse dekbedden die doormiddel van een rits of drukkers aan elkaar vastgemaakt kunnen worden. Een winterdekbed en een zomerdekbed. Zo kun je wanneer je het koud hebt onder een extra dik dekbed slapen. In de zomer kun je deze dan weer losmaken en onder de dunnere variant slapen, het zomerdekbed. Deze is koel genoeg voor warme nachten, maar zorgt er gelijktijdig voor dat je lichaam niet teveel afkoelt. Hierdoor blijft je lichaamstemperatuur constant en kun je de hele nacht heerlijk slapen.

Wat is een dekbed zonder dekbedovertrek? Deze twee zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoewel er oneindig veel keus is uit allerlei kleuren en prints, is vooral het materiaal van de overtrekken belangrijk. Omdat we in de zomer graag koel slapen, is een katoenen dekbedovertrek een must. Katoen ‘’ademt’’ en ventileert. Dit is vooral bij mensen die snel en hevig transpireren erg belangrijk. Maar natuurlijk zijn er ook zogenoemde winter overtrekken. Deze zijn van flanel. Een heerlijk comfortabele stof die je extra warm houdt.

Wat het beste bij jou past is afhankelijk van jouw persoonlijke wensen. Stap eens binnen bij een beddenzaak en laat je informeren over het verkrijgbare beddengoed. Door te kiezen voor goede kwaliteit, zal je nog beter slapen!